Wat is CMS

Wat is CMS

Een Content Management Systeem is een softwaretoepassing, meestal een web-applicatie, die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudig, zonder veel technische kennis, documenten en gegevens op internet kunnen publiceren.
Als afkorting wordt ook wel CMS gebruikt, naar het Engelse content management system (inhoudbeheersysteem).

Een functionaliteit van een CMS is dat gegevens zonder lay-out (als platte tekst) kunnen worden ingevoerd, terwijl de gegevens worden gepresenteerd aan bezoekers met een lay-out door toepassing van sjablonen. Een CMS is vooral van belang voor websites waarvan de inhoud regelmatig aangepast moet worden. De inhoud wordt in een vaste lay-out gepresenteerd aan bezoekers.

 

 

Als voorbeeld een beschrijving van een van de pakketten die  dat mogelijk maakt, WordPress:

WordPress is gratis CMS (content management systeem) software programma dat onder de GPL-licentie wordt gepubliceerd. WordPress is in 2003 ontwikkeld door Matthew Mullenweg als  open source web based weblog systeem en wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Hoewel nog steeds veel weblogs gebruik van WordPress is het inmiddels een echt content management systeem dat vaker ingezet wordt voor grotere en complexe websites.

WordPress maakt gebruik van de PHP-programmeertaal. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. WordPress kan geïnstalleerd worden als enkelvoudige installatie voor het beheer van 1 website, of multi user installatie voor meerdere websites.

Door middel van thema’s (themes) of zelfgemaakte template files is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaard vormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze plugins beschikbaar die allerlei functies aan het weblog toevoegen. WordPress-gebruikers wordt verzocht onderaan pagina’s te linken naar de website van WordPress.

Voorbeeld WordPress beheer Dasboard

WordPress-dashboard

 

 

Of u WordPress, Joomla of een ander pakket gaat gebruiken is afhankelijk van de complexiteit van de site die u wenst.